پايتخت و شهرهاي مهم
باكو، گنجه سومقاييت، مينگچوير نخجوان شيروان ، شكي يولاخ ، خان كندي، لنكران ، آقدام ، بردع
زبان و خط رسمي
زبان رسمي در كشور آذربايجان زبان آذري و خط رسمي آن لاتين مي باشد .
باكو نمايي از ساحل آبشرون
تعداد جمعيت و توزيع ديني، مذهبي و قومي آن
بر اساس آمار رسمي جمهوري آذربايجان حدود 9 ميليون نفر جمعيت دارد كه 95 درصد مسلمان و 5 درصد از اقليت هاي يهودي و ارمني و مسيحي اردتدكس مي باشند و حدودا 20 درصد هم سالانه تويست به اين منطقه اضافه ميشود.اخيرا تور آذربايجان در بين پرفروش ترين ها قرار گرفته است.
تاريخچه
اين سرزمين از دوران عصر حجر قديم مسكوني بوده و بيشترين ادوار تاريخي آن با ايران مشترك بوده است. كلمه آذربايجان از نام آرتورپات والي ايراني آذربايجان در دوران اسكندر مقدوني گرفته شده است . در مأخذ قديمي يوناني از آن به عنوان آلبانيا ياد شده و تقريباً مطابق ناحيه اران در دوره اسلامي بوده است . نواحي شمال رود كورا به شروان نيز موسوم بوده است. در ايام باستاني مسكن سكاها بود و بعداً جزيي از امپراطوري روم گرديد. در اوايل قرن سوم ميلادي قسمت اعظم آن به تصرف ساسانيان درآمد. نفوذ اعراب مسلمان در آن از اواخر قرن هفتم ميلادي آغاز و مقارن ظهور سلجوقيان در قرون دهم و يازدهم ميلادي ، فرهنگ و زبان تركي نيز وارد اين سرزمين گرديد.
از اوايل قرن بيستم و به دنبال توسعه صنايع نفت باكو، اين شهر از اهميت بيشتري برخوردار گرديد و به يكي از قطبهاي صنعتي روسيه تزاري تبديل گرديد. حضور كارگران و متخصصين روسي و اوكرايني در اين شهر سبب شد كه باكو به يكي از مراكز انقلابي روسيه تبديل گردد . حزب مساوات كه از تجمع مليگرايان آذربايجاني تشكيل شده بود، از نفوذ گستردهاي در ميان مردم اين كشور برخوردار بود. پس از وقوع انقلاب اكتبر در روسيه ، حزب مساوات در 28 ماه مه 1918، اين كشور را مستقل اعلام نمود. دولت مستقل آذربايجان تا سال 1920 دوام آورد و در اين سال بولشويكها آن را به تصرف درآورده و در آوريل همان سال جمهوري شوروي سوسياليستي آذربايجان تشكيل گرديد.
شهرداري باكو
همزمان با اجراي سياست هاي گورباچف در شوروي سابق ، آذربايجان شاهد رشد گرايشهاي استقلالطلبانه بود كه موجب اعزام نيروهاي وزارت كشور شوروي به باكو گرديد. در جنايات سركوب تظاهرات ژانويه 1990، صدها تن از اهالي باكو كه ساختمانهاي حزب كمونيست و ارامنه را مورد حمله قرار داده بودند كشته شدند. در پي آن حالت فوق العاده در كشور اعلام و دبير كل حزب كمونيست بركنار گرديده و اياز مطلباف جانشين وي و نهايتا به رياست جمهوري كشور رسيد.
آذربايجان درهجدهم اكتبر 1991 طبق قانون مصوب شوراي عالي به استقلال كامل دست يافت.
كوه مورو در قفقاز
كليت اقتصاد:
ذخاير مهم نفت و گاز طبيعي نقطه اتكاي اقتصاد در كشور آذربايجان مي باشد و زير بناي صنايع سنگين آن محسوب مي شود.
در صنعت كشاورزي نيز بخش كشاورزي كالاهاي مختلف صادراتي از جمله پنبه وتنباكو را توليد مي كند .
ماهي خاويار نيز از درآمدهاي مهم و صادراتي اين كشور مي باشد كه از درياي خزر صيد مي گردد .
همچنين اقدامات اوليه براي ايجاد اقتصاد بازار انجام گرفته و موافقتنامه هاي تجاري مورد نظر نيز با تركيه به امضا رسيده است.
گنجه
جمهوري خود مختار نخجوان
جمهوري نخجوان بخشي از كشور آذربايجان است كه در تركيب اين كشور قرار دارد ولي پيوستگي ارضي و جغرافيايي با پيكره اصلي خاك جمهوري آذربايجان ندارد همچنين اين جمهوري در سال 1924 ميلادي بصورت خود مختار درآمده و در حال حاضر نيز داراي مساحتي حدود 5500 كيلومتر مربع و جمعيتي بالغ بر 400 هزار نفر مي باشد
مركز تصميم گيري اين جمهوري مجلس عالي مي باشد اما در تصميمات مهم حياتي و سياسي بويژه مسايل خارجي تابع باكوست ، رئيس مجلس عالي بعنوان شخص اول نخجوان محسوب و نيز معاون پارلمان ملي جمهوري آذربايجان به حساب مي آيد ، شايان ذكر است بخش عمده اي از حاكميت فعلي جمهوري آذربايجان را نخجواني ها تشكيل مي دهند كه از شاخص ترين آن مي توان به حيدر علي اف و پسرش الهام علي اف بعنوان رئيس جمهورپيشين و فعلي جمهوري آذربايجان نام برد
ساختار سياسي
نظام سياسي : جمهوري
ساختار حكومتي
حكومت آذربايجان طبق قانون اساسي جمهوري آذربايجان به شكل زير تعريف شده است : دولت آذربايجان يك جمهوري دموكراتيك، حقوقي، دنيوي و مستقل مي باشد. محدوديت حاكميت دولت در جمهوري آذربايجان طبق فصل دوم بخش اول آن در مسائل داخلي فقط بر اساس حقوق و قانون و در مسائل خارجي طبق معاهدات بينالمللي كه جمهوري آذربايجان آنها را قبول نمودهاست مي تواند اجرا شود. و طبق قانون، حاكميت دولت بر اساس تقسيم قوا، اجرا مي شود.
جمهوري آذربايجان داراي يك سيستم رياست جمهوري و نهاد قانونگذاري منتخب ميباشد. احزاب و سازمانهاي سياسي مختلفي يك اپوزيسيون فعال را تشكيل ميدهند. بزرگترين گروه سياسي، جبهة خلق آذربايجان است كه در 1989 به رهبري ابوالفضل ايلچي بيگ تاسيس شد و در ژوئن 1992 بعنوان اولين رئيس جمهوري بعد از دوره كمونيستي انتخاب شد . اكثر رهبران احزاب به اصول دمكراتيك و به نوعي اقتصاد بازار معتقدند.
به موجب قانون اساسي جمهوري آذربايجان مصوب 21 آوريل 1978، پارلمان عاليترين ارگان تصميمگيرندة كشور متشكل از 360 نفر نماينده است كه دامنه اختيارت آن وسيع و شامل مواردي چون صدور راي اعتماد به هيات وزيران و نخست وزير، عزل و نصب رياست قوه مقننه و قضاييه، تاييد انتخابات رياست جمهوري و صدور حكم عزل رئيس جمهور و دخالت در بسياري از مسايل اصلي و سرنوشت ساز مملكت حتي تغيير در موارد قانون اساسي با اكثريت نسبي و مطلق بر حسب شرايط و نظر رئيس مجلس ميباشد.
عالي ترين مقام اجرايي : رئيس جمهور بر اساس قانون اساسي بالاترين مقام اجرائي اين جمهوري شمرده شده و الهام علي اف در حال حاضر در اين سمت حضور دارند.
جريانهاي سياسي موجود
جريانهاي سياسي موجود در جمهوري آذربايجان بيشتر مبتني بر مسايل قوميتي مي باشد كه در قالب هاي مختلف ليبراليستي تعريف و ترويج داده مي شود از جمله جريان سياسي موجود جريان حاكم آذربايجان نوين است كه بر اساس شعارهاي سوسياليسم، ليبراليسم بين المللي و دموكراسي تنظيم شده است جريان سياسي بعدي جريان جبهه خلق است كه مبتني بر شعارهاي ملي گرايي استقلال و دموكراسي ادامه حيات مي دهد سومين جريان مهم سياسي جريان مساواتي هاست كه بر اساس شعار ليبراليسم پان تركيسم و پان اسلاميسم تشكيل گرديده است اما جريانهاي سياسي ضعيف تري نيز مانند ليبراليسم سوسيال دموكرات و دموكرات ملي در جمهوري آذربايجان وجود دارد.
تاريخچه مختصر، چگونگي و ميزان رابطه با ج.ا.ايران:
قلعه دختر، از آثار ايراني باكو از دورهٔ ساسانيان
تاريخ مشترك ايران و جمهوري آذربايجان از عناصر نزديكي فرهنگي و سياسي دو كشور است. همسايگي دو كشور، همچون عامل برادري، چيزي نيست كه بتوان آن را انكار كرد. ايراني و آذري دو ملت بهم پيوسته و جداييناپذير هستند .
ايران اولين كشوري بود كه جمهوري اذربايجان را به رسميت شناخت .
- جمعه ۲۸ دی ۹۷ ۱۱:۴۱ ۱۷۵ بازديد
- ۰ نظر