آشنايي با شيوه عملى نقد كتاب

 

دكتر يونس شكرخواه: نقد كتاب، توصيف و ارزيابى يك كتاب است. نقد كتاب بايد بر روى هدف، محتوا و نحوه نوشتن كتاب (اقتدار اثر) متمركز باشد.

پيش از آنكه خواندن كتاب را آغاز كنيد، موارد زير را در نظر بگيريد:

1- عنوان كتاب: عنوان كتاب چه چيزى را القا مى‏‌كند؟

2- پيشگفتار: پيشگفتارها هميشه اطلاعات مهمى درباره منظور نويسنده از نوشتن كتاب در اختيار شما مى‏‌گذارند و به شما كمك مى‏‌كنند تا موفقيت احتمالى نويسنده را حدس بزنيد.

3- فهرست مطالب: از نحوه سازماندهى كتاب خبر مى‏‌دهد و به شما كمك مى‏‌كند تا اهداف اصلى نويسنده را دريابيد. فهرست مطالب به شما كمك مى‏‌كند تا ببينيد نويسنده چطور مطالب خود را از نظر محتوايى، زمانى و غيره طبقه‏‌بندى و ارائه كرده است.

 متن را بخوانيد

 هنگامى كه متن كتاب را مى‏‌خوانيد، نكات جالب آن را يادداشت كنيد و پاراگراف‏‌هاى مهم را براى استفاده به صورت نقل قول در مطلبى كه خواهيد نوشت، ثبت كنيد.

 اين پرسش‏ها را نيز در ذهن داشته باشيد:

1- حوزه يا ژانر كتاب از چه قرار است؟ آيا نويسنده در آن حوزه و يا ژانر حركت كرده است؟ (اگر ضرورت دارد آن را با حوزه‏‌ها و ژانرهاى موجود مقايسه كنيد)

2- كتاب از چه زاويه‏‌اى روايت شده است؟ (راوى كتاب يا همان بحث ديدگاه اول‏ شخص، داناى كل و غيره)

3- سبك نويسنده چيست؟ رسمى يا غير رسمى؟ آيا سبك نويسنده مناسب مخاطب مورد نظر اوست؟ اگر كتاب مورد بررسى از نوع ادبى است، نويسنده از كدام ابزارهاى ادبى بهره گرفته است؟

4- آيا مفاهيم به روشنى بيان شده‌‏اند؟ نظريات  نويسنده چطور پرورش داده شده است؟ چه حوزه‏‌هايى را پوشش داده و چه حوزه‏‌هايى را پوشش نداده است؟ اين امر به شما كمك مى‏‌كند تا نحوه نوشته شدن كتاب و به عبارت بهتر اقتدار اثر را ارزيابى كنيد.

5- اگر كتاب مورد بررسى شما از نوع داستانى است ،درباره مقولاتى چون طرح داستان، شخصيت‏‌ها، موقعيت‏‌هاى مكانى و نحوه ارتباط آنها با مضمون اصلى يادداشت‏ بردارى كنيد. نويسنده چگونه شخصيت‏‌هايش را ارائه و ترسيم كرده است؟ شخصيت‏‌ها چطور پرورش داده شده‌‏اند؟ (شخصيت‏‌پردازى) ساختار داستان چگونه است؟

6- اطلاعات ارائه شده چقدر دقيق و موثق است؟ اطلاعات ارائه شده را با منابع ديگر مقايسه و كنترل كنيد.

7- اگر ضرورت داشته باشد، قطع كتاب، صفحه‏‌آرايى، نحوه استفاده از حروف، صحافى، نقشه‌‏ها و جدول‏‌ها را هم بررسى كنيد و ببينيد در خدمت درك بيشتر كار هستند يا خير.

8- به انتهاي كتاب رجوع كنيد، آيا نمايه كتاب درست ارائه شده است؟ منابع مورد استفاده چطور است؟ آيا نويسنده از منابع درست بهره گرفته است، از منابع اوليه استفاده كرده است يا از منابع ثانويه؟ از منابع به چه نحو استفاده كرده و آيا برخى از نكات قابل‏ حذف بوده است يا خير.

 9- و بالاخره، اثرى كه خوانديد كارى را به جلو برده و يا به پايان رسانده است؟ آيا به اثر ديگرى در اين زمينه نياز نيست؟ كار او را با ديگران مقايسه كنيد.

با ساير منابع مشورت كنيد

 سعى كنيد اطلاعات بيشترى درباره نويسنده، كيفيت كار او، شهرت او، نفوذ او و غيره از منابع گوناگون به دست آوريد. هر نوع اطلاعاتى كه درباره كتاب مورد بررسى و يا پيرامون نويسنده آن به دست مى‏ آوريد، براى محرز كردن و يا عدم احراز اقتدار يك نويسنده، مفيد خواهد بود. ضمناً اگر از شرايط حاكم بر نوشته شدن اثر (از نظر اجتماعى، سياسى، فردى و...) و يا از نظريات و تئورى‏هاى انتقادى (در حيطه ارتباطات، زبان‏شناسى و نقد ادبى) اطلاع داشته باشيد، بر غناى نقد شما اضافه خواهد شد. استادان ادبيات و كتابداران مى‏ توانند در اين زمينه كمك قابل توجهى به شما بكنند.

چارچوب كار داشته باشيد

 حالا به يادداشت‏‌هايى كه برداشته‌‏ايد، دوباره نگاه كنيد. سعى كنيد استنباط ها و برداشت‏‌هايتان را يكدست كرده و آنها را به عبارت يا عباراتى تبديل كنيد كه منظور و نظريه اصلى نقد شما را توصيف كنند. حالا مباحثى را كه به نظريه اصلى شما كمك مى‏كنند به خدمت بگيريد. اين مباحث بايد به طرزى منطقى از نظريه اصلى شما حمايت كنند.

پيش‏نويس را بنويسيد

 دوباره يادداشت‏‌هايتان را مرور كنيد. با استفاده از چارچوب پيش‏‌گفته، به پيش برويد و هرجا كه لازم است به يادداشت‏‌هايتان ارجاع بدهيد. نقدى كه مى‌‏نويسيد بايد دربردارنده موارد زير باشد:

1- اطلاعات اوليه: اطلاعات اوليه، اطلاعات دقيق مربوط به كتاب‏شناختى است؛ يعنى عنوان كامل كتاب، نويسنده، مكان انتشار، ناشر، تاريخ انتشار، چاپ )اول يا دوم و...( تعداد صفحات، نمودارها، نقشه‏‌ها، قيمت و شماره استاندارد بين‏‌المللى كتاب يا شابك)

2- مقدمه: سعى كنيد توجه خواننده را با همان اولين جملات خود جلب كنيد. مقدمه بايد دربردارنده نظريه اصلى شما باشد و وزن و لحن نقد را نشان دهد.

3- پروراندن بحث: با استفاده از مباحثى كه از نظريه اصلى شما حمايت مى‏‌كنند، نقد خود را بپرورانيد. در عملكرد نويسنده از توصيف، تبيين و ارزيابى استفاده كنيد و نكات مهم خود را به همراه نقل قول از كتاب ارائه كنيد.

4- نتيجه: اگر نظريه اصلى شما مستدل بيان شده باشد، نتيجه به طرزى طبيعى عرضه خواهد شد. مى‌‏توان از يك اظهار نظر پايانى هم استفاده كرد و حتى دوباره نظريه اصلى را تكرار كرد. اما هرگز در اين بخش بحث ديگرى را باز نكنيد.

 پيش‏نويس را بازنويسى كنيد

1- اجازه بدهيد بين پيش‏‌نويس شما و دوباره‏‌نويسى آن كمى فاصله بيفتد. اين كار باعث مى‌‏شود تا نسبت به آنچه به‏ عنوان پيش‏ نويس نوشته‏‌ايد، فاصله ايجاد شود.

2- پيش‏نويس را به دقت بخوانيد و به دنبال روان كردن متن و تقويت انسجام آن باشيد.

3- از جنبه دستورى و املاى واژه‌‏ها، به دقت نقدتان را بررسى كنيد.

4- دوباره به ارجاعات خودتان دقت كنيد. آيا ارجاعات شما از نظر پانوشت با اشكالى مواجه نيست؟

 نقد شما آماده انتشار است. هر خواننده‏‌اى از خواندن يك نقد حرفه‌‏اى و كارشناسانه لذت خواهد برد. لذتى كه شما باعث آن شده‌‏ايد. شما كه به غير از اين فكر نمى‌‏كنيد!؟

 پانوشت‏‌ها:

براى نوشتن اين مطلب از منابع زير استفاده شده است:

1- Drewry , John. Writing Book Reviews.Boston : The Writer, 1974 (REF PN 98. B7D7 1974)

2- Literary Reviewing. Charlottesville: University Press of Virginia, 1987. (PN441, L 847 1987-Stauffer Library Books)

3- Meek, Gerry. How to Write a Book Review. UW Library Reference Service Aids 16.(N.P:n.p,n.d)

4- Teifelbaum, Harry . How to Write Book Reports. New York: Monarch Press.1975.

5- Thomson, Ashley. How to Write a Book. Canadian Library Journal.(Dec, 1991)

6- Walford, A.J.ed. Reviews and Reviewing: A Guide. Phoenix, Az: Dryx press. 1986.  

منبع

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.